Stockholmsjenna

Varför jag ogillar ridtravarföreningen

Jag fick en fråga om det var sant att jag ogillar ridtravarföreningen. – Ja, det är sant att jag ogillar ridtravarföreningen. Jag tycker inte om deras system och att det lätt blir som ett “handikapp” för ridtravarna. Nu vet jag att jag säkert kommer få en hel del ridtravarmänniskor på mig som förra gången. Men så är det.

Många ridtravarmänniskor jävlas med andra om att ridtravarna också är bra hästar. Men egentligen tycker inte jag att man kan mäta sin ridtravare som bara går ridtravarföreningens dressyrprogram upp till LA utan galopp med en grundutbildad häst som går de riktiga dressyrprogramen. Sånt blir jag bara irriterad på. Självklart är varje steg med en travare ett stort steg. De är ju trots allt avlade för travet. Men det är precis som vilken häst som helst som är avlad för en specifik gren, men kan tränas/tävlas i andra grenar.

Jag anser att en grundutbildad häst är A och O i ridningen. Och därför ska man också utbilda sin häst innan man går ut på tävlingsbanan tycker jag. Senast jag tog upp det här fick jag höra att “men vi som har en häst som inte lärt sig galoppera, ska vi aldrig få tävla?” – Jo, men lär den galoppen först och få en grundutbildad häst. Den behöver inte gå perfekt i LC. Och det är precis som de andra som inte har travare och speciellt unghästar. Det finns ponnyer och halvblod som också har svårt med galoppen. Men de utbildar sin häst tills den kan starta ett riktigt program. Varför är det så viktigt att tävla om hästen inte är grundutbildad?

Visst, jag tycker det är bra att det finns program utan galopp som man kan rida typ engång. MEN problemet är att många fastnar och skiter i att utbilda hästen i galopp. “Ja, men det finns ju program som motsvarar LA, fast utan galopp”. – Ja, men då kan du inte mäta dig med “halvblodsfolket” heller. Och varför har man tid att lära hästen högre skolor i traven men inte galopp? Galoppen är ju viktig för hoppningen också. Travare är duktiga på att hoppa. Men det som sätter stopp för dem är att dem inte lärt sig galoppen och då kommer dem inte längre.

Ja, nu vart det ett långt svar. Men jag ogillar som sagt Ridtravarföreningen för deras lilla “handikapp” som blir en ond cirkel för många. Man tänker inte på det själv när man befinner sig i den onda cirkeln.

Och snälla, jag vill inte höra den här gången att jag hatar ridtravare. Dumt påstående då jag själv äger en!

Ni som är intresserade av vad mer jag tycker om Ridtravarföreningen kan kolla dessa inlägg:
Handikapp för ridtravare del1
Handikapp för ridtravare del2

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
stockholmsjenna

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Carro

  Håller med dig, men måste även säga att de som omskolar sitt varmblod från travhäst till att kunna gå ett enklare dressyrprogram har gjort ett bra jobb!

 2. sara

  sv; ja det finns ju vissa halvblod som inte kan hoppa osv. sjukt att dom ska ha egna regler, och handikapp bara för att dom är avlade till att trava fort. ska fullblod också ha några konstiga föreningar då eller? men men, dom med ridtravare får väl göra som dom vill, det straffar väl bara dom själva om jag får säga det själv 😛

 3. Agneta

  Håller med helt och hållet. Hur ska man kunna skapa en acceptans för ridtravarna om de inte fixar att ta sig igenom ett helt dressyrprogram inklusive galopp? Det enda sättet att få folk att sluta titta snett på en ras är ju att visa att den rasen också kan hävda sig på tävlingsbanan på samma vilkor som någon annan ras. Har man inte gjort grundjobbet med de tre gångarterna så ska man vänta med att tävla. Spelar ingen roll vilken ras det handlar om. Kul blogg förresten.

 4. Tin-Tin74

  Jag håller till en viss del med dig, men inte fullt ut. Det är väll ändå ryttarens ansvar att se till så ridtravarförbundets program inte blir till ett handikapp, och inte föreningen i sig? Min kommentar skulle bli på tok för lång här, så jag har gjort ett eget inlägg i min blogg, (med en länk hit) och hoppas någon läser. En bra och viktig debatt föresten! 😉

 5. anna

  när jag tävlarser jag till att hästen litar på mig fullständigt och kan grunderna utan och innan …att dem gerhandikapp till ridtravarna är helt fel !

 6. isabelle Stolt

  Håller med dig (har själv ridtravare) man kan faktiskt utbilda varmbloden lika mycket som med en vanlig häst man måste bara ha tålamod för allt tar lite längre tid och man måste framförallt tro på att det går! För allt går faktiskt bara man lägger ner tid på det! Om man vill prova på en tävling så kan man ju åka till klubben och rida märke 1 eller 2 då det nästan inte är någon galopp i de programmen. Bra blogg föresten!!

 7. Iruba

  Kan tänka mig att folk kan ställa upp i sna i början bara för att f in rutinerna och så, men annars nej. Att man tar bort galoppen ur programmen är ju helt bakvänt. Kan hästen inte dom tre gångarterna tycker jag den inte har på en tävlingsplats att göra.

 8. Evelina

  Jag tycker du har helt rätt. Har aldrig satt mig in i ridtravarföreningen trots att jag haft en travare i 14 år. Och jag tror att kan man själv och vill man så kan travare också utvecklas mycket bra, vissa har naturligtvis bättre förutsättningar än andra. Jag startade aldrig min travare i dressyr men i hoppningen gick han LA med placeringar utan problem, så det är bara att kämpa på vill man så går det. sen som sagt har vissa mer förutsättningar än andra, så är det bland halvblod och ponnyer också vissa tar sig inte runt ett LA program och vissa kan inte hoppa en LD bana …

 9. Karolina

  Håller med dig till 100 % om delar av texten. Det är ju viktigt att utbilda en häst fullt ut och inte ge upp halvvägs 😉 men med min häst har jag ridit igenom lite av några gamla "LD" program i dressyr på lite olika ställen, mer för att han blir så laddad om man inte rider hemma och det har fått honom att bli lite lugnare på de ställena. I hoppningen kan man ju göra samma sak. Hoppa lågt i trav mer för att "skola" de på plats så man tänker på framtiden, om man vill ut och tävla. Men tycker det är fel av ridtravarförbundet att anordna LA program utan galopp. Det är precis som om man skulle bygga en bana på 70cm och kalla det LA för travare… Jaja, nu har jag sagt mitt 🙂

 10. Felicia Mix

  SV: Tyvärr så tror jag att de här människorna är livrädda för att andra ska se ner på deras hästar och därför gärna tävla "L:A" istället för ett korrekt L:D

 11. Felicia Mix

  Tack för ett bra inlägg. Självklart så är det roligt att de med ridtravare får vara med i en gemenskap som kan inte alltid är självklar på andra ställen än just hos ridtravarföreningen. Att anordna tävlingar upp till L:A utan galopp är för mig bara märkligt. L:D är väll ändå utan galopp? Börja där och träna mig uppåt, säger jag bara.

 12. Flyinguphigh - En ringrostig ryttares dagbok

  Jag har faktiskt aldrig varit på en "ridtravartävling", och jag hade inga planer på att ställa upp i en heller då jag hade en vbl-valack. Men jag förstår verkligen inte varför man vill börja tävla med en häst som inte kan grunderna… Lägre klasser okey, men LA då måste ju ändå hästen kunna galoppera? Och med tanke på all tid som läggs ner för att lära hästen skolorna, lite av den tiden går väl ändå att lägga på lite galoppträning?

stats