Stockholmsjenna

Svårriden häst ute i skogen

Fick en fråga här på bloggen om jag kunde skriva ett inlägg om hur jag gjorde för att kunna rida ut på Hero själv då han är (var) en pain in the ass att rida ut på. 

 

I början så började jag med att promenera med honom i skogen, bara för att vänja honom vid att komma ut i skogen. Promenerade i 1 år innan jag sedan började rida ut på honom, dock med sällskap. När det gick bra så började jag försöka med att rida ut själv. Hero var väldigt jobbig, han skulle hela tiden hålla på att backa, gå ner i diken, stegra, tvärvända, rusa iväg i galopp osv. Men det gäller att vara extremt envis och inte ge upp.

 

Det sägs att det värsta man kan göra är att hoppa av hästen och börja leda den, för då vinner den och vet om att den kan göra likadant nästa gång för att slippa. Och det är helt sant! Men det finns ett alternativ som fungerade för mig. När Hero började fjanta sig så att det vart farligt för oss båda så hoppade jag av. Däremot så började jag inte leda honom, för då blir ju jag som ryttare ledaren. Jag har istället alltid med mig ett spö när jag rider ut för att kunna ha som en framåtdrivande hjälp. Så det jag gör är att jag ställer mig vid sadelläget, tar tyglarna (såklart tar jag bort tyglarna från över halsen först) och håller dem i ena handen samtidigt som jag med handen mot hästen håller i spöt och håller den bakom rumpan för att markera att hästen ska gå framåt. Sedan promenerar jag en bit tills jag märker att hästen inte tvekar på att gå framåt utan promenerar på. Sträckan man kan få gå så varierar ju såklart, första gången vart det hela uteritten, men gångerna efter det vart det bara några meter.

 

Detta resulterade i att vi lyckades rida ut själva, däremot var han fortfarande feg och höll på och tveka, men han vart aldrig “farlig” i sådana situationer.

 

Vår största vändning med uteritterna var när jag hade varit på Polishäst-träningar med Hero. Efter ca. 5 månader med Polishästträningar så vände allt och jag lärde mig rida Hero på ett annat sätt när främmande objekt dök upp och när han tvekade. Dessutom så lärde Hero sig att det inte är farligt att stöta på konstiga saker i miljön.

Så jag rekommenderar verkligen miljöträning/polishäst träningar för er som har en tittig/jobbig häst att rida ut med! 

 

 

Tänkte bjuda på en film på Hero när han fortfarande var lite nervös på uteritterna (nu går han inte runt sådär och tittar på saker när vi rider ut själva). Man märker mest av vid ca. 0.40 när han tittar på stenen. Observera att ha på ljudet rätt högt så ni hör honom.

 

 

[videofyme id=”37399″ class=”aligncenter”]

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
stockholmsjenna

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Frida

    Vart fick du tag på dessa miljö/polisträningar och hur mycket kostar det ungefär? Kanske skulle va något för Litchie (står i samma stall som Hero), är nämligen hennes medryttare 🙂

stats