Stockholmsjenna

Ska någon dö för att du blir äcklad?

Jag tror inte att dom flesta missat en diskussion som skett på ett instagramkonto angående diabetessprutor. Jag hade missat det hela tills imorse när en vän till mig skrev ett inlägg om det på Facebook. Min reaktion var att jag blev riktigt besviken på det personen som äger instagramkontot skrivit/sagt.

 

Kort och gott var det en person med övervikt som åt på en snabbmatskedja. Denna person drar sedan upp tröjan, visar magen och tar en spruta för diabetes.

Redan där och då känner jag att: vad tusan finns det att bli upprörd över? 

Om man har övervikt och äter på en snabbmatskedja är det väl ändå upp till den personen utan att behöva bli uthängd/kommenterad av någon annan på sociala medier? Vi har ingen aning om varför personen tog beslutet att äta just där. Kan det ha varit av egen vilja? Tidspress? Någon annans val? Det närmaste som fanns när personen var i behov av mat? Ingen vet anledningen till varför och därför behöver man inte heller kommentera det.

 

Sen att bli upprörd över att personen tar sin spruta? – Lägg av! Om någon tar sin spruta eller någon sorts medicin offentligt är det snarare ett sätt att se det som att personen räddar sitt eget liv: en hjälte i sin egen sjukdom. 

Jag minns när jag gick i skolan att en skolkamrat ofta tog sina sprutor i samband med skollunchen. Det var inget som vi andra barn blev äcklade eller rädda för, vi blev snarare intresserade och fick kunskap om kompisens sjukdom.

Om min son i framtiden kommer se någon ta sin spruta eller någon annan sorts medicin offentligt kommer jag aldrig att skämmas, bli arg eller vifta bort det. Jag kommer istället försöka förklara varför personen tar sin medicin så att han förstår och hoppas att han i framtiden också sprider vidare kunskapen.

 

Men det som även fick min bägare i att rinna över i denna diskussion var när en person hade kommenterat och skrivit att ingen borde ta sina mediciner offentligt, inte ens medicin i form av tabletter.

Förlåt, men va? 

Ska människor eventuellt dö istället då? Vi tar ett exempel… Om mitt barn, vars pappa dog på grund av ett okänt hjärtfel i 28 års ålder, i framtiden skulle behöva ta medicin i tablettform för sitt hjärtfel. Låt oss säga att tabletterna måste tas i samband med en måltid (vilket många mediciner bör tas). Ska vi aldrig få äta frukost/lunch/middag ute på stan utan att han måste gömma sig på en toalett för att ta sin tablett? Varför ska han eller något annat barn (eller vuxen heller för den delen) behöva gömma sin sjukdom för andra? Jag tror inte heller att folk med flit väljer att få en viss sjukdom. Vissa sjukdomar är ärftliga och vissa uppstår via mutation och det är inget man kan göra något åt. Vissa sjukdomar framkommer efter val människan gör i livet, men jag tror inte att personen gör dessa val med mål att få en sjukdom.

 

Nä, kan folk bara sluta hacka på andra människor? Livet är för kort för att hata och sprida elakheter. En sjukdom kan dessutom få livet ännu kortare än vad det är. Låt folk ta sin medicin som kan rädda deras liv.

Jag hoppas att vi alla istället för att hata, kan öppna våra hjärtan och sprida kunskap till varandra. Speciellt till våra barn som är framtiden, För att dom ska ha ett bra socialt klimat.

 

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
stockholmsjenna

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Cissi J

    Bra skrivet. Har oxå läst det men tycker att man gnäller o hackar på allt nu för tiden.
    Kram

stats