Stockholmsjenna

Hur jag planerar ett ridpass

Jag fick en fråga här på bloggen som jag tänkte att jag kunde svara på med ett inlägg.  Kommentaren dök upp på ett inlägg om ett träningspass med Hero och frågan löd “Brukar du planera noga innan eller känner du av medan du rider?”. 

 

jh-112-530x352

 

Jag är sådan som alltid har en plan, med allt. Däremot så planerar jag inte i detalj vad jag ska göra varje dag, utan mer “hoppning, dressyr, uteritt” etc.

Under varje dag (den aktuella dagen) innan jag åker till stallet så brukar jag beroende på vad jag själv känner för, och hur Hero känts och gjort dagarna innan, bestämma något som jag under dagens träning bör öva på. Sedan kan planen såklart ändras när jag väl sitter på om det känns som att det istället var något annat vi borde träna på.

 

Jag tror inte på att vara bestämd och inte ändra sin träningsplanering utefter hur hästen känns. Det finns ju ryttare som exempelvis bestämt sig för att “idag ska vi rida skänkelvikningar”. Och sen fungerar inte framåtbjudningen alls den dagen, men istället för att då ändra planen och jobba med framåtbjudningen så börjar de ändå med att träna nästan enbart på skänkelvikningar eftersom de hade bestämt det tidigare. I det läget skulle jag ändrat planen till att lägga ner stora jobbet med att få en bra framåtbjudning, och när det gått igenom så skulle jag kanske avslutat med några skänkelvikningar. Man ska alltid lyssna på hästen för att få ett bra resultat. 

 

Om jag däremot har en tävling på gång så brukar jag ha en mer detaljerad planering. Om det exempelvis är dressyrtävling så brukar jag se till att jag planerar in att träna på de olika momenten några veckor i förväg, och olika moment på olika dagar. Då har jag en planering på vilka moment jag ska träna på, i vilket ordning, och på vilka dagar. Sen kan det såklart även där ändras lite beroende på hur han känns. Ibland händer det att man byter ordning på momenten.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
stockholmsjenna

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Jen & Johnny - en blogg ett fullblod

    Kul att läsa hur andra gör! Själv är jag alldeles för dålig på att planera mina ridpass men försöker ändra på det 🙂 Hur hög är Hero förresten? Han ser så maffig ut!

    Sv: Ang masken så visste jag ju inte när jag skickade in det att det skulle bli så mycket, eller hur menar du? Man fyller ju i innan man skickar in 🙂 Men ska nog köra odling nästa gång. Jag har bara haft häst i drygt 8 månader så det är mycket att lära sig. 🙂

stats