Stockholmsjenna

Hur berättar jag för min son om hans döda pappa?

 

Hur berättar du för William om hans döda pappa?

Det är en fråga som jag nyligen fått men som jag tänkte dela med mig av.

 

Jag är väldigt öppen om att prata om det, och så även för William. När jag pratar om hans pappa så säger jag ”pappa Sebastian” och jag skulle nog säga att jag pratar om det som om han vore levande. 

 

Hemma har vi några bilder uppe på Sebastian och vi tittar ofta på bilder från min mobil. William har även några fotoböcker i sin bokhylla med bilder på Sebastian som vi brukar bläddra i. Då brukar jag göra precis som när vi läser en bok. Exempelvis om det är en bild på Sebastian som lagar mat, så berättar jag för William att det är ”Pappa Sebastian som lagar mat. Han älskade att göra det. Din pappa Sebastian jobbade som kock, och då jobbar man med att laga mat.”. Är det en bild på Sebastian som fiskar, då berättar jag exempelvis om historier när vi brukade va ute och fiska ihop osv.

 

Nu är ju William väldigt liten än, men han förstår ju mer och mer. I somras var vi med om något helt fantastiskt. Vi var hemma hos Williams faster, och där finns en bild på Sebastian som står på en byrå. När vi alla satt samlade i vardagsrummet så gick William fram till bilden på Sebastian, tog ramen i sin hand, pussade på bilden och sa ”pa-pa” ❤️

 

Sen jag har berättat tidigare om att vi försöker besöka graven (som ligger på annan ort) så ofta vi kan. När vi gör det så är tanken att William även får visa sin pappa nya saker/färdigheter som han lärt sig. Exempelvis när han lär sig göra kullerbyttor så kommer jag fråga om han kan visa pappa Sebastian hur man gör. Vi har redan visat att han lärt sig, sitta, krya, gå, lärt sig klappa händerna-låten och när William ritade sin första teckning så lämnade vi den vid graven ❤️

 

En annan sak jag också fått en del frågor om är varför jag säger ”pappa Sebastian” istället för bara ”pappa”. Och det är för att om jag i framtiden skulle träffa en ny man, som skulle bli ”pappa” till William. Så tänker jag att det blir enklare om det finns en ”pappa Sebastian” och en ”pappa (namnet på personen jag träffat)”.

 

Om ni har fler frågor/funderingar eller kanske idéer kring ämnet så kommentera gärna detta inlägg så samlar jag alla frågor & svar på samma ställe ❤️

Kram på er!

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
stockholmsjenna

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
 1. Gisela

  Måste Willam kalla din framtida man för pappa? Jag tänker lite att det kanske tar slut mellan er och han kanske inte då vill fortsätta vara “Williams pappa” kan din framtida man inte bara vara “Williams vän” och tilltalas till sitt namn och att Williams biologiska pappa heter pappa och ingen annan? 🙂

  1. stockholmsjenna
   stockholmsjenna

   Hej. Självklart måste han inte det. Men om det skulle bli så att den personen kommer kallas för pappa. Då är det skönt att det redan finns en ”pappa Sebastian”. Men det är helt upp till William om han kommer kalla någon annan för pappa. Det kommer inte jag styra över 😊

stats