Stockholmsjenna

Att rida skänkelvikning

Skänkelvikning är en lösgörande rörelse, precis som det är smidighetsträning, balans, styrka och träning för ryttaren att kunna koordinera sina hjälper.

Det är en grundläggande övning som används som introduktion till sidvärtsarbete for oskolade hästar och hästar som behöver oskolas. Den används även vid framridning för att få hästen lösgjord och lydigare för att göra den redo för en samling.
I vissa dressyrprogram ingår skänkelvikning och då måste hästen kunna den. Det är även en förberedande rörelse till skolorna öppna och sluta.

Hur gör man?
Oavsett om hästen eller ryttaren är orutinerad, så gör man precis på samma sätt som med rutinerade hästar/ryttare.

Börja i skritt (om det är en orutinerad häst eller ryttare, börja med endast några steg i taget). Ryttaren drar tillbaka ena skänkeln något och håller hästen så rak som möjligt. Sedan ber man hästen att ge efter i sidled och flytta sig undan trycket från skänkeln samtidigt som den går framåt. Då hästen ger efter så sätter den benen på enda sidan i kors framför de andra benparet. När man behärskar skänkelvikning i skritt så går man över till trav.

Det viktigaste i skänkelvikning är att hästen förstår och går undan den sidförande skänkeln.

Framåtbjudningen:
att hästen tänker framåt och åt sidan. Att framdelen alltid leder rörelsen. Bakdelen får aldrig komma före.

Hjälperna för skänkelvikning är:

 • Innertygeln ställer hästen från rörelseriktningen.
 • Yttertygeln reglerar ställning.
 • Innerskänkel är sidförande. Den ska ligga i normalläge eller där den behövs (då menar jag att den ska ligga på den del som behöver påverkas)
 • Ytterskänkeln är framåtdrivande och tillsammans med yttertygeln avslutar den rörelsen.
 • Vikten ska vara mitt på hästen men man ska följa med i rörelsen.
 • Blicken ska vara dit ryttaren ska, därav får du med vikten också. 

  Rida skänkelvikning över diagonalen

  Rid in på diagonalen och flytta sedan hästen några steg i skänkelvikning. Vartefter det fungerar så kan man börja tidigare och tidigare. I början kan man börja med bara några steg. När du rider en lång diagonal måste hästen bjuda fram på yttersidan, se till att du har den bjudningen.

  Att tänka på!

  • Det är viktigt att man ska hålla samma tvärning hela skänkelvikningen igenom, så att inte första halvan blir bra tvärning men att hästen sedan början gå med bakdelen framför.

  Om det är svårt i början så kan man istället få hästen att ge efter för skänkeln genom att träna vändning på framdelen, då hästens badel, snarare än hela kroppen, flyttar sig undan trycket från skänkeln.

  Börja då i skritt, minska tempot och ställ hästen åt höger genom att dra tillbaka högerskänkeln lite. Hästen ger efter för trycket från skänkeln och flyttar bakdelen från höger till vänster, medan frambenen trampar runt på en 1/2 meter stor volt.

  Ridskänkelvikning och sedan rakt fram

  Det är viktigt att man avslutar skänkelvikningen med yttertygel och skänkel så att hästen blir rak och bjuder framåt på yttersidan.

  Rid på stora mittvolten

  Den här övningen är inte lämpad för unghästar, utan hästar med mer rutin. Börja alltid att rida övningen i skritt! Här får man öva mycket lydnad och hjälper, då man får träna att sätta igång i trav, sakta av till skritt och sedan börja sidvärtsrörelsen på en angivet ställe och sakta av EXAKT vid B eller E.

  Rid in på medellinjen. Rid i skänkelvikning en kvarts varv på stora mittvolten tills du kommer ut vid B eller E.
  Trava ett halvt varv. Bryt av till skritt och skritta sen ett kvarts varv. Sedan skänkelvikning igen, fortsätt runt så på stora mitt volten.

  Att tänka på!

  • Det är viktigt att man verkligen rider på stora mitt volten och verkligen rider nogranna vägar.
  • Har du en häst sonm vill tvära mycket så måste du rida mindre åt sidan och mer framåt.
  • Har du en häst som vill gå mer framåt så måste du förstärka den sidförande skänkeln och fånga upp den med ytter tygeln.
  • Framdelen= ledande i rörelsen. Bakdelen= aldrig komma före.
Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
stockholmsjenna

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats