Stockholmsjenna

att lägga upp en träningsvecka i dressyr

Träningar och träningsveckor kan vara rätt svårt att lägga upp. Vad ska man tänka på? Vad är bra att öva på och varför? Hur får jag hästen att få en högre hållbarhet?

Dressyr hästen måste ha mycket energi och viljan att jobba. Man kommer inte komma långt utan detta. Tricket för upplägget är att det ska vara varationsrikt. Visst kan det hända att man rider runt i ridhuset varje dag och detta gör inte bara dig uttråkad utan även hästen.

Såhär kan upplägget se ut för en vecka:

DRESSYR TRÄNINGSVECKAN
Måndag: Lättare arbete med lösgörande arbete. Fokusera på att hästen lyssnar och svarar på dina hjälper.
Tisdag: Fortsätt med lösgörande arbete. Men kör ett lite hårdare träningspass än dagen innan.
Onsdag: Jogging i trav och galopp för omväxlingskull och för att lösgöra. Ett tips är att longera.
Torsdag: Dressyrarbete
Fredag: Dressyrarbete
Lördag: Galoppträning
Söndag: Vila med endast skritt.

Att lägga upp en träningsvecka är dels för att få en högre hållbarhet och högre prestationer. Det är bra att lägga upp den vecka för vecka, så kan man variera schemat och tänka efter hur veckan som gick har varit.

Det är som sagt viktigt att variera träningen. Variera med att tömköra och longera ibland. Det är även bra för dressyrhästen att hoppa lite lättare övningar, det blir som ett gymnastikpass.

Galoppträningen som är uppsatt på detta schema på lördagen är väldigt nyttig och effektiv. Dels för att det ger dig och hästen ofta en bra framåtbjudning och de flesta hästar uppskattar att galoppera och intervall träna ute i naturen.

När vi ändå pratar om att vara ute i naturen så är det bra att lägga in en dag, varannan vecka då ni går ut och klättrar. Klättring är jättebra för bakdelen och bygger upp bakbensmuskler. Och det är ju det största och bland de viktigaste punkterna i en dressyrhäst då den ska bära alltmer vikt med bakdelen.

När ni tränat intensivt i några veckor och det går bra och framåt så måste hästen få lite vila. Men det behöver inte betyda att hästen bara ska stå och du inte ska rida alls. Lägg in några veckor per säsong då ni bara skrittar och ingen annat.


Lycka till med träningen!

bild2.jpg

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer
stockholmsjenna

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Jessica

    bara undrar.. rider du i ridhus/ridbana varje dag? jag är så "konstig" och tänker att det blir för mkt för min häst att gå på banan mer än 3 ggr/veckan hahah kanske låter dumt? men det är egentligen inte dåligt för dom va? bara man varierar? kram<3

  2. Helena

    måste bara säga att du är underbart söt och gullig!!jag läser din blogg och har gjort det ett tag..sett dig ute både på stan och på krogen fast aldrig kommit fram och hälsat, och inte heller kommenterat här.men det jag ville säga var att fortsätt vara du, för du verkar vara en underbar vän och ditt liv verkar fab!Kram på dig!

stats