Stockholmsjenna

Arbeta hästen från marken

Att arbeta hästen från marken på olika sätt är otroligt nyttigt, lärorikt och bra för hästen. Dels för en varierad träning men också för att inte varje dag ha ryttare på ryggen. Jag jobbar alltid mina hästar från marken med longering, tömkörning, Natural Horsemanship (det man kallar för NH) och bara umgås från marken.

 

I mina ögon gör det extremt mycket för relationen med hästen. Jag brukar säga det att har man ingen bra relation från marken, så kommer det inte bli bättre från ryggen. Förtroendet och relationen ska byggas redan vid arbete från marken och det börjar redan när man leder hästen exempelvis från hagen.

Och förutom att det stärker relationen och kommunikationen så är det väldigt bra att se hästen man rider från marken, hur den rör på sig, vad som händer med kroppen vid olika gångarter osv.

 

Kalvin jobbas minst 1 dag i veckan med arbete från marken. Den senaste tiden har jag jobbat honom lös i rundcorallen för då har han fått röra sig utan att en ryttare stör honom på något vis. Han brukar gå i en lång och låg form vilket bara är positivt och något som jag eftersträvar.

Här på bilden ser ni exempel på formen. På de nedre bilderna är hur han brukar gå i början, huvudet lite högre upp, sänkt rygg. Men ju mer avslappnad han blir så blir han lägre i formen och även ryggen höjs något.

Ibland upplever jag att många missar att jobba sina hästar från marken. Det händer att man träffar folk som har egen häst eller är medryttare/fodervärd på en häst som aldrig har jobbat sin häst från marken på något sätt. Vilket jag personligen brukar bli förvånad över. Lika förvånad som när jag hör om folk som aldrig rider ut i skogen (eller ens tar en promenad med hästen för hand i skogen om hästen kanske är svårriden ute i naturen).

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats