Svar på frågor

Jag har på senaste tiden fått en del varierande frågor här på bloggen via kommentarerna. Tänkte att jag skulle svara på ett utplock av dessa kommentarer i ett inlägg. De kommentarer jag inte svarat på här kommer i ett annat ”svar på frågor”- inlägg alternativt så dyker svaret upp i ett helt eget inlägg inom kort  🙂

 

Fråga från Henriikka: Hej! Du har en fin blog och en jättefin häst! Jag undrar om du har finska rötter eftersom ditt efternamn är Pitkänen? Om du har finska rötter, talar du finska? Har du aldrig besökt Finland?
Förlåt om min svenska är inte så bra, jag är finsk såå… Haha 😀
Hälsningar från Finland, Henriikka

Svar: Tack så jättemycket! Jag är finsk (tillomed finsk medborgare) och talar finska. Jag har besökt Finland väldigt många gånger då min släkt bor där, men nu var det ett tag sen jag åkte dit och hälsade på.

 

Fråga från Rebecca: Hur ofta tränar du hoppning?

Svar: Det varier helt och hållet. Allt beror på hur mitt schema ser ut samt om jag matchar Hero för något. Just nu har det inte blivit så mycket som jag velat, men det kommer bli mer hoppning nu i vår. Förra året tränade jag för tränare varannan vecka. 

 

Fråga från Linnea: Hur lång tid har du till stallet? Måste vara måna byten om man åker från Norra Djurgårdsstaden?

Svar: Det tar mig ca. 1h hemifrån till stallet. Det blir tre byten. Först åker jag med en buss från Djurgårdsstaden till Odenplan, därefter gröna linjen till Brommaplan där jag byter till bussen ut till Ekerö. 🙂

 

Fråga från Anonym: Har du och din kille ett distansförhållande? Hur funkar det isåfall? Min första tanke är att det måste vara jobbigt…

Svar: Ja, vi har ett distansförhållande. För oss funkar det rätt bra, trots att det vissa perioder känns lite tråkigt/jobbigt när man är en längre tid ifrån varandra. Men min pojkvän jobbar en del i Stockholm och då bor han hemma hos mig. Sen försöker jag åka ner till honom så fort mitt schema tillåter det (och om han hemma och inte här i Stockholm just då). Det är ett pyssel med att få allt att funka, men det går om man vill. 

 

Fråga från Martin: Hej! Hur känns det efter en termin på lärarutbildningen? Har nämligen själv planer på att söka till hösten, samtidigt är det ju mycket negativt runt skolan i debatten…. Pratade med en tjejkompis som pluggar till högstadielärare och hon blir ofta ifrågasatt när hon berättar om sitt yrkesval, nästan så folk ”ser ner på” henne för det. Hur är det för dig känner du igen dig i detta? Att du valt ett lågstatusyrke 😉 Givetvis får man ju känna efter vad som passar en själv!

Svar: Sök! Var inte rädd för vad andra tycker. För mig känns det jättebra och jag är nöjd med mitt val av utbildning. Visst, det är rätt tufft vissa perioder, men så är det oavsett vilken utbildning man går. Och fördomar finns det alltid, för de flesta yrken. Jag har inte haft problem med folk som sett ner på en för det yrke man valt. Snarare har det varit tvärtom att folk varit glada för min skull och tyckt att det är ett perfekt yrke för mig, och de har inte lagt någon nedlåtande kommentar om yrkesvalet. Jag tror dessutom att det vänder snart eftersom lärardebatten just sker och lärare får en högre status, högre lön osv. Lycka till med dina framtidsval!

 

Fråga från Minna: Varför låter du han gå barfota bak på våren?

Svar: För att vi har upptäckt att han fungerar bäst så och hovarna mår bättre när han får gå barfota bak. Han går ju inte enbart barfota under våren utan från och med ca. mars fram till november. Så han går mestadels barfota bak hela året förutom under den värsta tiden med snö/is/halka. 

 


Solvalla, middag och sommartid

Sommartid rubbar alltid sömnen… Herregud va trött jag är idag. Känner mig som en zombie som vaggar mig fram. Men en stor kopp kaffe och lite musik får hjälpa mig att vakna till nu på morgonen innan jobbet.

 

Igår vart en rätt lång dag. Var ledig från stallet så jag passade på att åka till Solvalla och spendera en dag där med pojkvännen då hans häst startade i V75. Det var tyvärr inte deras dag igår, men precis som i ridsporten så är det så ibland att man inte har förutsättningarna/turen på sin sida alla gånger. Bara att bita ihop och ta nya tag.

 

Själv spenderade jag väl mesta tiden på att spana in blivande ridtravare 😉 Hittade väl ungefär två st. som gärna skulle kunna få flytta hem till mig och försöka bli blivande dressyr/hopphästar.

I övrigt var det en bra dag på travet. Jag börjar tycka att det är rätt kul att se vissa lopp, speciellt när man ser att det är riktigt bra hästar som är med i loppen.

 

Skärmavbild 2015-03-29 kl. 11.46.25

 

Efter travet åkte vi hem en sväng innan vi sedan åkte iväg till pojkvännens vän ute i Sigtuna för middag. Det var en väldigt trevlig kväll som vart rätt lång och vi båda var så himla trötta i bilen hem sen runt midnatt. När vi väl kom hem igen så slocknade vi på en gång..

 


Inreda lägenheten

Senaste veckan har jag haft ett enormt (!) sug efter att fixa till min lägenhet. När jag flyttade in så fixade jag bara det viktigaste som behövde göras för att få sakerna samt möblerna på plats. Sen har jag inte riktigt haft tid eller inspiration att fixa till det. Jag vill inreda lägenheten så att det känns som mig och att jag får känslan att ”äntligen är jag hemma i min mysiga lägenhet” när jag kliver in genom dörren.

 

Nummer ett är att jag behöver få ordning och reda samt sätta upp lite tavlor. Just nu är det nästan heeeelt tomt på tavlor/bilder. Det enda jag har är en liten tavelhylla med tre små tavlor på i hallen.

 

IMG_3747

 

Nu är planen att jag ska hitta fler snygga tavlor att pryda lägenheten med. Jag ska även kolla upp om jag hittar en snygg soffa och ett soffbord till. Det är jobbigt när man är både kräsen och velig. När jag tror att jag hittat exakt vad jag vill ha så ändrar jag mig…


Fågelskrämma i ridhuset

IMG_1892

 

 

Tänkte att jag kunde dela mig utav denna fågelskrämma i trä som vi har i ridhuset. Det hänger typ 3 st längst med ena långsidan i ridhuset och de funkar faktiskt rätt bra, det är tillochmed så att Hero vart lite rädd för dom när det stormade utomhus förut och vindpustar kom in i ridhuset så att fågelskrämman dinglade fram och tillbaka i luften. Men lite miljöträning skadar ju aldrig 😉


Fredag

Skärmavbild 2015-03-26 kl. 21.14.19

 

Redan fredag! Denna vecka har gått så himla fort, men sånt gillas. Idag har jag en föreläsning på universitetet och sen har jag påsklov fram till den 7 april. Det tråkiga är bara att jag har en hemtenta som ska in den 1 april, så det blir inte ett riktigt påsklov…

 

Efter föreläsningen blir det att åka till stallet. Hoppas verkligen att vädret blir okej, är så trött på detta tråkiga gråa väder. Vill ha sol och värme! Men det blir ett träningspass på Hero idag igen. Idag står galoppfattningar på schemat.

 

Jag hoppas att ni läsare får en underbar fredag och början på helgen! 🙂 Jag har förövrigt laddat upp med inlägg som dyker upp här på bloggen under helgen. Så missa inget! 🙂


Bra dressyrpass

Jäklar vad det stormade ute på Ekerö idag. Kändes som att man skulle blåsa bort! När jag hörde rykten om att regnet skulle falla ner efter kl. 16.00 så fick jag lite bråttom. Så jag började med att hämta in Hero och lät honom stå i boxen ett tag innan jag pysslade med honom inför ett ridpass. Ville verkligen hinna klart i stallet innan regnet kom.

 

Borstade Hero rätt länge och drog av lite päls som han fäller just nu. Han ser lite ut som en välanvänd raggsocka just nu när vinterpälsen släpper. Längtar tills den är borta och han ser sommarfräsch ut! 🙂

 

Gick upp i stormen till ridhuset för ett dressyrpass. Började med att mjuka upp honom ordentligt med lösgörande övningar samt jogga honom rätt länge. Efter en skrittpaus efter uppvärmningen så jobbade jag mycket med tempoväxlingar. Hero var väldigt på alerten och var kvick på mina hjälper. Fick en så himla bra känsla att jag bara satt och log. Så himla härligt var det! 😀

 

CBBoigqWQAAkKmn.jpg-large

 

Jag hade även släpat fram två bommar med 3m emellan som vi använde vid galopparbetet. Speciellt i högergaloppen som jag tycker blivit lite platt nu när han tappat en del muskler där. Men man får kämpa på så är man tillbaka igen! Men han kändes ruskigt fin mot slutet i både vänster och högergaloppen och han kämpade på bra.

 

Stackarn var sedan jättekissnödig när vi avslutade passet så efter avskrittningen fick vi skynda oss hem så han kunde kissa i boxen. Lite jobbigt är det att han är ”för fin” (kan ju skvätta upp på benen) för att kissa i ridhuset…

 

 


Svårt att få livet att gå ihop ibland

zdfghjk

 

 

Ena kursen avklarad och andra kursen påbörjad. Det är snabba ryck på universitetet. Igår efter stallet så satt jag hemma i flera timmar och pluggade. Blir samma plan idag då jag har en hemtenta att skriva som jag fick igår, men inte hann påbörja pga. andra inlämningsuppgifter.

 

Det är inte alltid lätt att kombinera hästlivet, studentlivet och det sociala livet. Men man får göra sitt bästa. Känner iallafall att jag fått en rätt bra balans på sistone då jag hunnit med mina uppgifter, hunnit med Hero samt träffat vänner plus pojkvän.

 

Jag har precis ätit lite frukost och ska röra mig mot stallet nu. Blir ett dressyrpass i ridhuset på Hero 🙂 Hoppas bara att han är taggad, för det är jag!


Årliga vaccinationen

CAe61lfWcAAyGOg.jpg-large

 

I torsdags var veterinären på besök för att vaccinera Hero. Hero skötte sig bra som vanligt och fick beröm för att vara väldigt fin för sin ålder.

I fredags hade Hero lite feber efter vaccinationen, och idag var febern över. Nu ska han däremot få vila två dagar till för säkerhetsskull innan jag börjar rida honom igen.

 

Själv har jag spenderat denna helg med att plugga inför en tenta jag har på måndag morgon. Det är kämpigt, men jag får hoppas på det bästa. Är ungefär lika frustrerad som mina kurskamrater så det känns ju bra 😉


Uteritt i solnedgången

IMG_0368.JPG

 

Igår åkte jag till stallet på eftermiddagen och spenderade några timmar där. Passade på efter insläppet att rida ut en sväng med Hero i solnedgången. Supermysigt var det även fast det vart lite kyligt mot slutet.

 

Hero var pigg och glad, och väldigt nervig. Vart rädd för minsta lilla och höll på och fjanta sig. Men jag var ändå väldigt stolt över honom som vågade gå fram överallt. Förut var han ju hästen som vände hem så fort det vart läskigt.

 

Hoppade även lite diken och galopperade på ängar innan vi skrittade hemåt 🙂

 


Hoppträning

Igårkväll när både skola och stall var avklarat så bestämde jag mig för att åka med Camilla ut till Ekeby för att lätta upp mitt humör lite. Det var hoppträningar för Kaspar där och jäklar vad jag saknat hoppträningarna! Det är alltid en sån underbar stämning att komma dit. Räcker med att man kliver in ett steg i ridhuset och folk börjar le, hälsa/vinka åt en. Dessutom är träningarna fulla utav fokuserade ekipage och en hel del skratt. Det är precis så som det ska vara. Och sammanhållningen är något som man inte finner på många andra anläggningar.

 

Det är så typiskt att jag vart hoppsugen nu när Hero ska vaccineras imorgon och jag inte kan vara med på hoppkursen för Uffe under helgen… Istället har jag en tentavecka som jag ska överleva… Men jag får spara på inspirationen från igår tills nästa vecka 🙂

 

10

Bild från när Hero & jag hoppade kurs för Kaspar för första gången på Ekeby. Tror det var hösten 2013