Tv-sändningar från Falsterbo 2015

alexander-zetterman-cafino-falsterbo

Foto: Svenska Ridsportsförbundet

 

Missar du Falsterbo i år? Var bara lugn, om du har Eurosport kan du följa deras sändningar därifrån. Det är visserligen inte många sändningar, speciellt inte för den dressyrintresserade men lite sänds det därifrån iallafall.

 

Jag personligen tycker att det är rätt katastrof att en kanal som har rättigheterna att sända från Falsterbo endast kan sända så pass lite. När Roger Blomquist från SVT levde så hade vi ofta den diskussionen kring Falsterbo-veckan att SVT borde få ta över rättigheterna, för då skulle minsann ridsporten få synas mer i media. Men nu är det ju tyvärr inte så… Jag hoppas verkligen att det ändras i framtiden. Antingen att rättigheterna går över till SVT eller att Eurosport skärper till sig (fast helst att rättigheterna går till SVT, för alla har tillgång till den kanalen till skillnad från Eurosport…)!

 

Här är Eurosports sändningar från Falsterbo 2015:

Fredag 10 juli
Eurosport 16.30-18.30, Furusiyya FEI Nations Cup omg 2 – live
Eurosport 22:05-22.55, Furusiyya FEI Nations Cup omg 2 – sammandrag

Lördag 11 juli
Eurosport 15.45-17:50 Falsterbo Horse Show Derby – live
Eurosport 22:00-23:00 Falsterbo Horse Show – sammandrag

Söndag 12 juli
Eurosport 14:00-16:15 Falsterbo Horse Show Grand Prix – live
Eurosport 22:00-23.00 Falsterbo Horse Show – sammandrag

 

Vad tycker ni om sändningarna?


Om utseendehetsen i ridsporten

Ingen har nog missat det otroligt barnsliga inlägget på SVT Opinion om ”Utseendehetsen som sprids i ridsporten”. När jag läste den så höll jag inte på att sätta kaffet i halsen, eller jo nästan, i följd av en enorm skrattattack.

 

Att dra hästbloggare över en kant och smått hävda att vi gör barnen till pedofiloffer är nog det konstigaste jag läst. Visst är hästbloggare många gånger stora förebilder för barn, ungdomar och tillomed vuxna i många olika åldrar, men det gör inte oss ansvariga för vad följarna gör. Det finns ett visst ansvar, och det vet jag att alla hästbloggare vet om. Vi kan inte skriva vad som helst utan konsekvenser, men vi måste få vara oss själva.

 

Utseende är något personligt, det skapar den du är. Bara för att man ser ut på ett sätt, betyder det inte att du vill att alla andra ska se ut som dig, även fast det kanske finns folk som vill göra det. Ansvaret sitter inte hos hästbloggaren. Ansvaret sitter hos föräldern som måste lära sitt barn att vara stark, tro på sig själv och må bra med den hon/han än är. Det är inte hästbloggaren som ska se till att ingen drömmer sig bort och vill vara som någon annan.

Det känns som att alla föräldrar bara gnäller och klagar på omvärlden så fort uppfostran av barnet blir lite jobbigt…

 

Ang. ansvar och självförtroende tycker jag snarare att föräldrarna många gånger ska tacka hästbloggarna som är enorma inspirationskällor och vi jobbar dagarna ut och in genom att peppa läsarna och få dom att tro på sig själva. Det är till och med en utav mina stora ansvarsområden med denna blogg: att få folk med ridtravare (och andra hästraser) att tro på att trots att de inte har rätt förutsättningar från början så kan de lyckas. Om jag sen bär märkeskläder, bryr mig om mitt utseeende och ibland tränar min kropp, så kräver jag det absolut inte av mina läsare. De ska vara sig själva och må bra. Att jag sen väljer att dela med mig av den delen av min värld, är för att bloggen handlar personligt om mig och min häst.

 

På tal om utseende så: ja, jag sminkar mig i princip varje dag innan jag åker till stallet. Jag minns att en utav mina vänner ofta sa till mig ”sminkar du dig för hästen eller ?”  Nej, jag sminkar mig inte för att va fin framför Hero (tror ärligt talat inte att han skulle bry sig om hur jag ser ut), jag sminkar mig inte heller för att vara fin framför alla andra i stallet. Jag sminkar mig för att det är den jag är, jag vill se fräsch ut när jag åker genom halva stan fram och tillbaka till stallet, ibland så åker jag från universitetet/jobbet/umgänget med vännerna till/från stallet. Om jag sen råkar ha smink på mig på en utav bilderna som knäpptes i stallet så betyder det INTE att jag vill att alla mina läsare också ska sminka sig när de tar en selfie med hästen. Det är vem JAG är, för det är så MITT liv ser ut. Och detsamma gäller säkerligen för alla de stora hästbloggarna.

Idag kan man knappt köpa ett snyggt schabrak och visa upp på sin blogg innan någon tror att man tycker att alla som inte har ett likadant schabrak är dåliga människor…

 

Så för att dra en liten slutsats. Sluta lägga all ansvar på oss hästbloggare! Det är ditt ansvar som förälder att ta hand om ditt barn och få barnet att förstå hur världen ser ut. För det här är verkligheten.

 


Träna sig själv

IMG_2825

 

Så fort snön försvann så satte jag igång med att gå ut på PW som jag varvar med jogg-intervaller. Jag ÄLSKAR att vara ute och promenera och det är som om jag får myror i brallan så fort vädret blir bättre. Förut varvade jag träningen med att träna på SATS under vinterhalvåret när väglaget/underlaget (?) inte varit bra. Men tyvärr räcker inte riktigt tiden till.

 

Nu har jag ”lyxen” att ha underbara Kungliga Djurgården att träna på. Det är bara för mig att gå ut från lägenheten och över bilvägen så är jag där. Det finns dessutom bra vägar vid Laduviken/Stora skuggan.

 

Jag har funderat lite kring det där med träning. Vi lägger upp värsta träningsplanen för hästen men ibland känns det som att många ryttare glömmer bort att träna sig själva också. Vi måste ha bra kondition och styrka för att kunna prestera bra tillsammans med våra hästar. Jag märkte en stor skillnad med tävlingsresultaten när jag tränade som mest på gymmet och matchade Heros träning samtidigt. Då kom placeringarna väldigt enkelt på tävling. Så glöm inte bort er själva när ni gör upp en träningsplan för era hästar! 🙂
IMG_3271


<3

IMG_5424


En liten dröm

En sak jag skulle vilja jobba med i framtiden är hästterapi för barn med en funktionsnedsättning. Jag vet, och har sett hur mycket det hjälper många barn när de får vara kring hästar. Det blir en sorts trygghet och kärlek som växer mellan dem, och det är helt otroligt hur många barn öppnar upp sig själva för hästarna. Hästar är verkligen ett otroligt klokt djur som känner av känslor fort, och det är nog därför de fungerar så bra som terapi.

 

En dröm skulle helt klart vara att i framtiden bo på en hästgård och ha hästterapi verksamhet där.

 

 

Skärmavbild 2014-09-22 kl. 21.50.48

 


En häst är värd så mycket kärlek

En sak jag alltid kommer ha svårt att förstå mig på är dessa människor som använder hästar eller andra djur som maskiner. För mig är ”att älska häst” att verkligen leva för det med hela sitt hjärta, och där följer även en hel del känslor med. I mina ögon är varje häst som individ värda så mycket kärlek och trygghet, och det av oss människor. Jag får ont i hjärtat av att se och läsa om hästar som säljs och behandlas som maskiner. Det är vidrigt med människor som ser på en häst som en bunt pengar and that’s it. Jag tycker inte att man ska slita en annan individs liv för sin eget nöjesskull.

 

Jag har varit med i ganska många år nu och även jobbat och utbildat mig inom häst, och jag vet att det är mycket pengar inblandat i de bästa hästarna på toppen. Men det finns skillnad på de som man kallar ”hobby hästhandlare” (kallar dessa hobbyhästhandlare eftersom de ofta tror att de är hästägare till topphästar som de sedan säljer när de får ett bra bud, men i verkligheten är de bara en vanlig hästhandlare som köper och säljer fina hästar) som faktiskt bara är pengakåta än de som faktiskt lever för häst-/ridsporten. Hobby hästhandlarna är de som ser hästarna som en bunt pengar. Hästen är bara ett stort värde som de tror att de ska bli rika på. Det är en stor skillnad på dom människorna än de människor som satsar sina liv på sporten och äger hästar i toppen.

 

Självklart måste man sälja sina hästar ibland för att få in pengar och speciellt om man har en topphäst och får ett högt och fint bud. Men på toppen finns det ofta mycket kärlek däremellan. Något som fattas hos dessa hästhandlare.

Nu kanske inlägget blir lite flummigt, men jag hoppas att ni förstår skillnaden på vad jag menar med hobby hästhandlare och hästägare (till tävlingshästar). DET är DÄR som det är en stor skillnad, och det är dessa hobby HÄSTHANDLARE jag har svårt att förstå mig på.

 

Jag ser det som vidrigt att man inte ger sina djur en massa kärlek och respekt. De ställer upp för en så otroligt mycket, så kärlek och omtanke är det minsta vi kan ge dom. För visst är varje individ värd kärlek?

 

Skärmavbild 2014-09-10 kl. 11.09.11


Kära häst

379382_10150573529686499_352945081_n

 

Kära kära häst. Vad ska vi göra? Hur ska vi lösa det här?


Ridpodden

3312682_1400_1400

 

Har ni lyssnat på Ridpodden? Otroligt kul att ridsporten syns lite mer i media igen. Jag kände mig lite ”efter” som inte lyssnat på den än. Men nu så. Men jag är lite besviken…

 

Av någon anledning hade jag tänkt mig lite podd á la studio. När jag skulle lyssna på avsnitt 2, om sitsen så fick jag stänga av efter 10 min… Det var hemskt (!) att lyssna på pga. alla fåglar som skrek i bakgrunden. Tyvärr så förstörde det hela avsnittet! Jag klarade inte av att lyssna mer på ett ämne som jag tror att jag skulle tycka var väldigt intressant. Bytte sedan direkt till avsnittet om hoppning, och likaså där var fåglarna kvittrandes i bakgrunden. Tack gode gud så var det inte lika mycket kvittrande så jag klarade av att lyssna på hela avsnittet.

 

Nu ska jag se om jag kan lyssna på resten utav avsnitten utan att hörseln ska få ta stryk pga. skrikande fåglar.

 

Har du lyssnat på Ridpodden och vad tyckte du?


Våga chansa

Ibland måste man våga drömma. Våga ta chanser. Sluta tänka efter. Jag är ett perfekt exempel på en person som hela tiden drar för- och nackdelar. Man måste våga släppa loss. 

 

Det är precis det jag gjort nu. Vi får se om det håller hela vägen. Eller om jag bara kommer halvvägs. Oavsett så har jag vågat chansa. Jag har kommit en bit på vägen. 

 

large

 


Kloka ord

Kloka och sanna ord som stämmer in alla dagar, i alla lägen. Dålig prestation betyder att något i ens arbete inte varit optimalt. Antingen är man inte redo än, eller så har man inte tränat rätt inför situationen. 

10273778_704551832919821_2058133763104256432_n