Gårdagens hoppträning

1621898_10152404329586499_2225433931436208153_n

 

Igår var det tisdag, och varannan tisdag är det ju den efterlängtade hoppträningen för Kaspar. Jag & Hero har varit lite i en svacka i hoppningen på sistone, men det känns som att det börjar släppa nu.

Däremot så började träningen med att Hero vart vääääldigt upprörd…

 

Det vattnades i ridhuset så när vi skulle in vart en häst lite motsträvig och kastade sig ut och mot Hero. Hero fick lite panik och vart väldigt upprörd när den andra hästen kickade och hade sig bakom honom. Så Hero tog saken i egna händer och galopperade hemåt. Jag hade inte en chans att få stopp på honom! Även fast han inte galopperade fort utan mer på stället och skuttade fram så varje gång jag försökte få honom att lugna sig och stanna så stegrade han sig. Jag försökte göra tvärtom och faktiskt lätta och få honom att gå framåt i skritt men så fort jag lättade i tygeln så galopperade han på hemåt. Fanns lixom inget stopp.

Tillslut lyckades jag ”fickparkera” honom när en bil kom och i resningar fick jag kasta mig av.

När jag gick upp till ridhuset igen med honom så var jag beredd på att han skulle vara hemsk att rida…

 

Efter en ordentlig uppvärmning så vart Hero väldigt lugn och fin istället. Det var tur att man var tvungen att tänka lite under gårdagens övningar så att vi båda hade fokus på uppgifterna.

 

Vi började med att galoppera på volt över en sockerbitsbock (1/5 och 7 på banskissen nedan). Sedan gick vi över till att hoppa lite på serpentinbågarna innan vi pussla ihop allt till en liten bana där vi hoppade några delar för sig först.

Här nedan är en liten banskiss, jag har satt siffrorna på den sidan där man rider an mot hinder så det är lättare att förstå från vilket håll man kommer.

 

hoppbana

 

Hero skötte sig riktigt bra, ibland kom vi lite fel på hinder, ni vet såna där halvsprång. Men sånt händer. Men överlag var han riktigt duktig och både jag och tränaren är nöjda! Och jag var imponerad de gånger han gjorde byten i galoppen. Och att han orkade galoppera hela träningen! Vart ändå att vi var igång i mer än 1.5h och mycket (!) galopp!


Favoritövning

Bjuder på en bra, rolig och enkel hoppövning som är en utav mina favoriter.

[videofyme id=”1345906″ class=”aligncenter”]


Hur jag planerar ett ridpass

Jag fick en fråga här på bloggen som jag tänkte att jag kunde svara på med ett inlägg.  Kommentaren dök upp på ett inlägg om ett träningspass med Hero och frågan löd ”Brukar du planera noga innan eller känner du av medan du rider?”. 

 

jh-112-530x352

 

Jag är sådan som alltid har en plan, med allt. Däremot så planerar jag inte i detalj vad jag ska göra varje dag, utan mer ”hoppning, dressyr, uteritt” etc.

Under varje dag (den aktuella dagen) innan jag åker till stallet så brukar jag beroende på vad jag själv känner för, och hur Hero känts och gjort dagarna innan, bestämma något som jag under dagens träning bör öva på. Sedan kan planen såklart ändras när jag väl sitter på om det känns som att det istället var något annat vi borde träna på.

 

Jag tror inte på att vara bestämd och inte ändra sin träningsplanering utefter hur hästen känns. Det finns ju ryttare som exempelvis bestämt sig för att ”idag ska vi rida skänkelvikningar”. Och sen fungerar inte framåtbjudningen alls den dagen, men istället för att då ändra planen och jobba med framåtbjudningen så börjar de ändå med att träna nästan enbart på skänkelvikningar eftersom de hade bestämt det tidigare. I det läget skulle jag ändrat planen till att lägga ner stora jobbet med att få en bra framåtbjudning, och när det gått igenom så skulle jag kanske avslutat med några skänkelvikningar. Man ska alltid lyssna på hästen för att få ett bra resultat. 

 

Om jag däremot har en tävling på gång så brukar jag ha en mer detaljerad planering. Om det exempelvis är dressyrtävling så brukar jag se till att jag planerar in att träna på de olika momenten några veckor i förväg, och olika moment på olika dagar. Då har jag en planering på vilka moment jag ska träna på, i vilket ordning, och på vilka dagar. Sen kan det såklart även där ändras lite beroende på hur han känns. Ibland händer det att man byter ordning på momenten.


Ridövningsvideo


Svårriden häst ute i skogen

Fick en fråga här på bloggen om jag kunde skriva ett inlägg om hur jag gjorde för att kunna rida ut på Hero själv då han är (var) en pain in the ass att rida ut på. 

 

I början så började jag med att promenera med honom i skogen, bara för att vänja honom vid att komma ut i skogen. Promenerade i 1 år innan jag sedan började rida ut på honom, dock med sällskap. När det gick bra så började jag försöka med att rida ut själv. Hero var väldigt jobbig, han skulle hela tiden hålla på att backa, gå ner i diken, stegra, tvärvända, rusa iväg i galopp osv. Men det gäller att vara extremt envis och inte ge upp.

 

Det sägs att det värsta man kan göra är att hoppa av hästen och börja leda den, för då vinner den och vet om att den kan göra likadant nästa gång för att slippa. Och det är helt sant! Men det finns ett alternativ som fungerade för mig. När Hero började fjanta sig så att det vart farligt för oss båda så hoppade jag av. Däremot så började jag inte leda honom, för då blir ju jag som ryttare ledaren. Jag har istället alltid med mig ett spö när jag rider ut för att kunna ha som en framåtdrivande hjälp. Så det jag gör är att jag ställer mig vid sadelläget, tar tyglarna (såklart tar jag bort tyglarna från över halsen först) och håller dem i ena handen samtidigt som jag med handen mot hästen håller i spöt och håller den bakom rumpan för att markera att hästen ska gå framåt. Sedan promenerar jag en bit tills jag märker att hästen inte tvekar på att gå framåt utan promenerar på. Sträckan man kan få gå så varierar ju såklart, första gången vart det hela uteritten, men gångerna efter det vart det bara några meter.

 

Detta resulterade i att vi lyckades rida ut själva, däremot var han fortfarande feg och höll på och tveka, men han vart aldrig ”farlig” i sådana situationer.

 

Vår största vändning med uteritterna var när jag hade varit på Polishäst-träningar med Hero. Efter ca. 5 månader med Polishästträningar så vände allt och jag lärde mig rida Hero på ett annat sätt när främmande objekt dök upp och när han tvekade. Dessutom så lärde Hero sig att det inte är farligt att stöta på konstiga saker i miljön.

Så jag rekommenderar verkligen miljöträning/polishäst träningar för er som har en tittig/jobbig häst att rida ut med! 

 

 

Tänkte bjuda på en film på Hero när han fortfarande var lite nervös på uteritterna (nu går han inte runt sådär och tittar på saker när vi rider ut själva). Man märker mest av vid ca. 0.40 när han tittar på stenen. Observera att ha på ljudet rätt högt så ni hör honom.

 

 

[videofyme id=”37399″ class=”aligncenter”]


Longering av häst

Det finns många frågor ang. longering och vad det egentligen är bra för. Longering är en mycket viktigt del i utbildningen, inte minst för unghästar och inridning. Själva avsikten för longering är att hästen ska utveckla muskulaturen.

 

Utrustning vid longering

Linförarens utrustning:

 • Hjälm
 • Handskar
 • rejäla skor
 • Långpisk med snärt som når fram till hästen

Hästens utrustning:

 • Benskydd
 • Träns/kapson
 • Gärna bettskivor
 • Longeringsgjord eller sadel
 • Lina av rejält material, 8-10 meter.

 

 

Framskrittning

Börja med att leda fram hästen i skritt, så att den får chans att komma igång i kroppen. Framskrittningen ska vara lika lång som vid ridning.
 

Kontroll av signalsystemet:

Efter framskrittningen är det lämpligt att kontrollera att hästen lyssnar på din röst och dina signaler. Fungerar inte ledarskapet när du leder hästen så kommer det aldrig fungera när ni har en lång lina mellan er. Gå bredvid hästen, i höjd med bogen, och träna att starta och stanna ett par gånger. Försök få det att räcka med endast röst och kroppspråk så du slipper ta i linan för att få stopp.

 

Uppvärmning – utan inspänning

Hästen ska först och främst stå still när du håller på med den, sedan ska hästen skrittas först och därefter värmas igång i långsamt tempo. Det här gäller oavsett ålder och hur välbyggd hästen är.

När hästen ska ut på linan, är det av säkerhetsskäl bäst att låta den skritta ut, inte trava. Volten ska vara lika stor och rund, glöm inte bort att byta varv regelbundet.

Studera gärna takten och hästens naturliga bärighet i skritt och trav. Det ger goda kunskaper att kunna se hästen från marken inför när du själv rider sen.

 

Arbetspasset tar vid

Efter uppvärmningen i skritt och trav är det dags att spänna in hästen. Hästen spänns in för att hjälpa till med form och balans.

Tänk på att inte spänna in hästen för snabbt eller för hårt, ett steg i taget. Du kan börja spänna in löst och sedan spänna några hål till när hästen accepterar det.

En inspänd häst ska kunna gå fram till ett stöd, inte vara indragen framifrån. Om hästen blir hängande i inspänningstyglen så aktiveras inte bakbenen. Precis som när man rider, om bakbenen inte aktiveras så blir det bara spring.

 

Övningar

Övning 1 – vänj vid pisken

Det är viktigt att använda pisken utan att hästen blir spänd eller rädd. Pisken ska aldrig användas som bestaffning utan ersätter, tillsammans med rösten, din skänkel vid longering.

Om hästen spänner sig kan man först stillastående, sedan i rörelse ”smeka” den över hela kroppen med pisken så att hästen lär sig att det inte är något farligt.

 

Övning 2– Lilla Volten

Detta är en bra övning för unghästar och hästar som inte brukar longeras.

Lilla Volten menas att hästen, försiktigt i skritt, flyttas som i en stor framdelsvändning med halsen något böjd inåt.

Övningen ger dig bättre kontroll då de inte kan fly undan så lätt, samtidigt som de blir trygga av att röra sig runt den lilla volten. Övningen är även lösgörande då hästen får stretcha yttersidan, gå undan med bogen och korsa bakbenen.

Andra övningar som är bra är: övergångar och tempoväxlingar, öka och minska volten, skänkelvikning och longering över cavaletti.

 

Men många kanske ställer sig frågan: varför longerar man hästen ?

Det finns det många olika anledningar till. Jag kommer dra upp 6 st.

1. Longering är en viktig del utav unghästens utbildning. Genom att longeras lär den sig samverkan och kommunikation med oss människor, vilket är otroligt viktigt inför inridningen. Om du longerar en ”grön” häst, ha gärna med dig en som kan sköta piskan åt dig så du kan koncentrera dig på hästen. Se även till att hästen kan kommandon som ”ptroo” och smackningar redan när du leder den.

2. Om hästen inte är van vid en speciell utrustning som sadel är det bra att longera hästen först så den vänjer sig innan du själv hoppar upp i sadeln. Ta alltid ett steg i taget.

3. Bygga upp styrka. När man longerar, rätt, så bygger man upp hästen muskulärt. Det kan även stärka senor och leder om longeringen utförs korrekt.

4. Om hästen har varit skadad är det bra att longera hästen för att bygga upp muskler igen. Det gäller inte minst vid ryggbesvär. Om hästen har gått en längre tid med spänd överlinje kan longeringen få den att våga sträcka ut ryggmusklerna och då slappna av.

5. Longering kan användas som varierande motion i vardagslivet, och även för att hjälpa hästen att hitta sin takt och rytm. Det är en skonsamträningsform för att korrigera hästar som är felridna eller felmusklade. Longering kan även vara ett bra kompliment till hästar som rids utav orutinerade ryttare.

6. Om din häst är väldigt pigg eller spänd innan du ska rida så brukar det i de flesta fall hjälpa om man longerar hästen innan. Men det handlar inte om att hästen får springa och bocka som den vill. Försök istället att förebygga bocksprång och att sätta hästen i ett vettigt och kontrollerande arbete. Longering får aldrig betyda bus för hästen! Det får absolut visa livsglädje, men inte så att det kan bli farligt.

 

Olika inspänningar

Helelatsisk halsförlängare (kallad gummisnodd) är det bästa ifall du t.ex har en unghäst. Därefter kan du gå vidare till en inspänningstygel med resår, som är lättare och ger efter mer, vilket är bra för känsliga hästar. Sen kan man gå vidare till att använda inspänningstyglar med gummiringar. Det är den vanligaste inspänningen. På en välutbildad häst kan man använda en gramantygel, men det gäller för dig som linförare att du vet vad du sysslar med då.

 

Att tänka på!

Linförarens position är avgörande för att kommunikationen ska fungera. Du bör stå i 90 graders vinkel mot hästen, ungefär i höjd med bettet.

Tänk på att inte longera för länge, skritt före och efter ska vara precis som på en vanligt ridpass. Och sammanlagt är det bra att longera i 30-40 min, OM det görs korrekt. Det gäller att se hur mycket hästen orkar. Håll koll på andning och skritta den mycket. Tänk på att byta varv ofta, lika många varv till höger, som till vänster.


Variera ridövningarna!

Som ni trogna läsare säkerligen vet så jobbar jag ofta med lösgörande övningar när jag rider Hero. Ofta är det mycket utav de ”vanliga”, serpentiner, volter, åttvolter mm. men det är lite tråkigt att göra samma sak hela tiden. Så ibland brukar jag köra en annan variant av exempelvis serpentinerna (som man kan variera huuur mycket som helst).

 

Jag tänkte därför ge er två tips om hur man kan rida lite varierat:

 

 

Tips 1

 

Päronformade serpentiner

 

 

Superbra för att få hästen extra lösgjord och smidig i sidorna. Jag brukar rida den i alla gångarter, och i galopp brukar jag antingen fortsätta i förvänd galopp eller så gör jag ett enkelt byte.

Låt säga att vi börjar i höger varv. Då rider man en (skulle gissa på trekvarts) tiometersvolt ur hörnet. När du kommer till medellinjens mittpunkt så ställer och böjer du om hästen och går sedan in på en likadan volt  fast åt andra hållet. Då blir bågarna päronformade.

 

Tips 2

 

ZickZack-diagonalt

 

 

Denna övning brukar jag rida och tänka lite i stuk med ”Ruter-ess”. Denna är bra för att få hästen mellan inner och ytterhjälper samt framför hjälpen men den ger också träning för den sidförande hjälpen. Var noga med att du använder dina ytterhjälper varje gång du kommer ut på spåret där du svänger emot nästa sida. Börja sedan att ställa hästen något in mot mitten och lägg på den sidförande innerskänkeln.


Min favoritövning

Här är en utav mina favoritövningar i hoppning.
Jag hoppar inte Hero på videon utan en liten c-ponny jag red och tävlade endel innan jag skaffade Hero.


att lägga upp en träningsvecka i dressyr

Träningar och träningsveckor kan vara rätt svårt att lägga upp. Vad ska man tänka på? Vad är bra att öva på och varför? Hur får jag hästen att få en högre hållbarhet?

Dressyr hästen måste ha mycket energi och viljan att jobba. Man kommer inte komma långt utan detta. Tricket för upplägget är att det ska vara varationsrikt. Visst kan det hända att man rider runt i ridhuset varje dag och detta gör inte bara dig uttråkad utan även hästen.

Såhär kan upplägget se ut för en vecka:

DRESSYR TRÄNINGSVECKAN
Måndag: Lättare arbete med lösgörande arbete. Fokusera på att hästen lyssnar och svarar på dina hjälper.
Tisdag: Fortsätt med lösgörande arbete. Men kör ett lite hårdare träningspass än dagen innan.
Onsdag: Jogging i trav och galopp för omväxlingskull och för att lösgöra. Ett tips är att longera.
Torsdag: Dressyrarbete
Fredag: Dressyrarbete
Lördag: Galoppträning
Söndag: Vila med endast skritt.

Att lägga upp en träningsvecka är dels för att få en högre hållbarhet och högre prestationer. Det är bra att lägga upp den vecka för vecka, så kan man variera schemat och tänka efter hur veckan som gick har varit.

Det är som sagt viktigt att variera träningen. Variera med att tömköra och longera ibland. Det är även bra för dressyrhästen att hoppa lite lättare övningar, det blir som ett gymnastikpass.

Galoppträningen som är uppsatt på detta schema på lördagen är väldigt nyttig och effektiv. Dels för att det ger dig och hästen ofta en bra framåtbjudning och de flesta hästar uppskattar att galoppera och intervall träna ute i naturen.

När vi ändå pratar om att vara ute i naturen så är det bra att lägga in en dag, varannan vecka då ni går ut och klättrar. Klättring är jättebra för bakdelen och bygger upp bakbensmuskler. Och det är ju det största och bland de viktigaste punkterna i en dressyrhäst då den ska bära alltmer vikt med bakdelen.

När ni tränat intensivt i några veckor och det går bra och framåt så måste hästen få lite vila. Men det behöver inte betyda att hästen bara ska stå och du inte ska rida alls. Lägg in några veckor per säsong då ni bara skrittar och ingen annat.


Lycka till med träningen!

bild2.jpg


Att rida skänkelvikning

Skänkelvikning är en lösgörande rörelse, precis som det är smidighetsträning, balans, styrka och träning för ryttaren att kunna koordinera sina hjälper.

Det är en grundläggande övning som används som introduktion till sidvärtsarbete for oskolade hästar och hästar som behöver oskolas. Den används även vid framridning för att få hästen lösgjord och lydigare för att göra den redo för en samling.
I vissa dressyrprogram ingår skänkelvikning och då måste hästen kunna den. Det är även en förberedande rörelse till skolorna öppna och sluta.

Hur gör man?
Oavsett om hästen eller ryttaren är orutinerad, så gör man precis på samma sätt som med rutinerade hästar/ryttare.

Börja i skritt (om det är en orutinerad häst eller ryttare, börja med endast några steg i taget). Ryttaren drar tillbaka ena skänkeln något och håller hästen så rak som möjligt. Sedan ber man hästen att ge efter i sidled och flytta sig undan trycket från skänkeln samtidigt som den går framåt. Då hästen ger efter så sätter den benen på enda sidan i kors framför de andra benparet. När man behärskar skänkelvikning i skritt så går man över till trav.

Det viktigaste i skänkelvikning är att hästen förstår och går undan den sidförande skänkeln.

Framåtbjudningen:
att hästen tänker framåt och åt sidan. Att framdelen alltid leder rörelsen. Bakdelen får aldrig komma före.

Hjälperna för skänkelvikning är:

 • Innertygeln ställer hästen från rörelseriktningen.
 • Yttertygeln reglerar ställning.
 • Innerskänkel är sidförande. Den ska ligga i normalläge eller där den behövs (då menar jag att den ska ligga på den del som behöver påverkas)
 • Ytterskänkeln är framåtdrivande och tillsammans med yttertygeln avslutar den rörelsen.
 • Vikten ska vara mitt på hästen men man ska följa med i rörelsen.
 • Blicken ska vara dit ryttaren ska, därav får du med vikten också. 

  Rida skänkelvikning över diagonalen

  Rid in på diagonalen och flytta sedan hästen några steg i skänkelvikning. Vartefter det fungerar så kan man börja tidigare och tidigare. I början kan man börja med bara några steg. När du rider en lång diagonal måste hästen bjuda fram på yttersidan, se till att du har den bjudningen.

  Att tänka på!

  • Det är viktigt att man ska hålla samma tvärning hela skänkelvikningen igenom, så att inte första halvan blir bra tvärning men att hästen sedan början gå med bakdelen framför.

  Om det är svårt i början så kan man istället få hästen att ge efter för skänkeln genom att träna vändning på framdelen, då hästens badel, snarare än hela kroppen, flyttar sig undan trycket från skänkeln.

  Börja då i skritt, minska tempot och ställ hästen åt höger genom att dra tillbaka högerskänkeln lite. Hästen ger efter för trycket från skänkeln och flyttar bakdelen från höger till vänster, medan frambenen trampar runt på en 1/2 meter stor volt.

  Ridskänkelvikning och sedan rakt fram

  Det är viktigt att man avslutar skänkelvikningen med yttertygel och skänkel så att hästen blir rak och bjuder framåt på yttersidan.

  Rid på stora mittvolten

  Den här övningen är inte lämpad för unghästar, utan hästar med mer rutin. Börja alltid att rida övningen i skritt! Här får man öva mycket lydnad och hjälper, då man får träna att sätta igång i trav, sakta av till skritt och sedan börja sidvärtsrörelsen på en angivet ställe och sakta av EXAKT vid B eller E.

  Rid in på medellinjen. Rid i skänkelvikning en kvarts varv på stora mittvolten tills du kommer ut vid B eller E.
  Trava ett halvt varv. Bryt av till skritt och skritta sen ett kvarts varv. Sedan skänkelvikning igen, fortsätt runt så på stora mitt volten.

  Att tänka på!

  • Det är viktigt att man verkligen rider på stora mitt volten och verkligen rider nogranna vägar.
  • Har du en häst sonm vill tvära mycket så måste du rida mindre åt sidan och mer framåt.
  • Har du en häst som vill gå mer framåt så måste du förstärka den sidförande skänkeln och fånga upp den med ytter tygeln.
  • Framdelen= ledande i rörelsen. Bakdelen= aldrig komma före.