Dressyrtävling

I torsdags var det som sagt dags för tävling. Jag laddade upp i stallet med att tvätta Heros ben, rycka manen, fläta, knoppa och borsta. Min fina pojkvän var med mig hela dagen som ”hästskötare” och hjälpte till. Så guldvärt! När vi var klara med allt pyssel så packade vi bilen och sedan tog vi oss till Ryttarstadion.

 

Vi var framme lite tidigt, men det var skönt att inte behöva stressa. Hero är vanligtvis en väldigt nervig häst, men han var otroligt lugn. Jag var imponerad! Detta var ju hans första tävling på bortaplan. Tidigare har vi bara tävlat på hemmaplan och då har det varit smidigt att bara behöva gå upp från stallet till ridbanorna där vi alltid tränar till vardags. Men nu var allt helt nytt för honom.

 

På framridningen kändes Hero rätt slö. Jag upplevde underlaget på framridningen som rätt tungt. Men Hero kämpade på. Men eftersom han kändes trött la jag fokus på att värma och mjuka upp honom istället för att rida runt och göra honom trött. En framridning ska ju inte vara ett lektionspass. Som jag skrev på det tidigare inlägget: det man inte kan på tävlingsdagen kommer man inte lära sig på tävlingsdagen heller.

 

Efter framridningen så pepptalkade jag, pojkvännen och Hero lite och sen var det dags… 

Jag kan inte direkt påstå att Hero var piggare inne på banan, för hjälp va seg han va! Dessutom tyckte han att dressyrstaketet och ”blommorna” var jätteläskiga. Men efter ca. 1 varv runt banan så fick vi startsignal och det var dags.

 

Jag tycker att vi gjorde vårt bästa. Jag fick rida så svetten rann och Hero var trött men ställde upp. Travprogrammet tyckte jag gick helt okej, men jag önskar att vi hade haft mer framåtbjudning. Men hur mycket jag än försökte så gick det bara inte. Vi fick ett litet missförstånd i högergaloppen då Hero verkligen inte orkade fatta galopp först, men efter en liten tillsägelse så skärpte han sig och fattade snällt galopp. Inför vänstergaloppen så red jag lite ”strängare” för att visa till honom att han SKA fatta galopp på kommando, att det just nu inte är på hans villkor. Och han lyssnade fint på det. Med hästar gäller det verkligen att ge och ta, och det är precis det tankesättet jag försöker ha med Hero som annars har ett väldigt ”hårt huvud”.

 

Så trots noll framåtbjudning, bara tränat en dag innan och inte tävlat på 3 år så gick programmet ändå hyfsat. Det var Gustaf Svalling som dömde och ett trevligt inslag på tävlingen var att han efter programmet kom fram och sa några ord. Han sa att det var en mycket trevlig och prydlig ritt, men att framåtbjudningen saknades idag. Han öste även med beröm över hur fin Hero var och han trodde absolut inte att Hero var 20år. Han avslutade med att klappa på både mig och Hero, sedan lutade han sig fram och viskade: du ligger iallafall i toppen just nu…

 

Efter min ritt låg vi på en första placering, och procenten vi fick var 66.8%. Dock petades vi ner av jätteduktiga ekipage och slutade på en 4:e placering. Och det är vi väldigt nöjda med. Jag är jätteglad över min fina häst som är så otroligt trevlig att rida och är väldigt tacksam för min fina pojkvän som var guldvärd som ”hästskötare” (jag tror att han till och med var stolt över mig och Hero). Vilken dag det var!

 

Det kändes skönt att skritta hem från tävlingsbanan med en nöjd Hero och känna att ”vi kan fortfarande, trots att vi inte tränar stenhårt samt trots att Hero är 20 år och travare”. Och trots att det var 3 år sen sist vi tävlade. Det kändes kul att titta på protokollet efteråt med fina poäng och kommentaren ”Snyggt ridet på travare!”.

 

img_0262img_0289 img_0308 img_0634

 

Är ni sugna på ett se filmklipp från tävlingen? 🙂


Att välja klubb att tävla för…

Snart är det tävlingsdags för mig och Hero. Men jag kan inte bestämma mig för vilken klubb jag ska tävla för… Gah va svårt det ska vara. Egentligen vill jag tävla för min ”hemmaklubb” Ekeby Ridsällskap. Men nu när vi står på Djurgården och tränar på Ryttarstadion så tror jag att det lutar mot Stockholms Fältrittsklubb. Men jag velar… Förstår egentligen inte hur det kan vara så svårt att bestämma sig. Tidigare har det alltid varit världens självklaraste och enklaste val.

 

HorisontellStapladMSsko-ldtillva-nster_-2-

Hur gör du när det är dags att välja klubb att tävla för? 

 

 

 

 


Minnen väcker känslor

IMG_8180

 

För några dagar sen påminde Facebook mig om att det var två år sedan Hero och jag fick utmärkelsen ”Årets Stormästare” för bäst sammanlagda resultat i hoppning och dressyr (vi fick priset på galan 2014). Herregud vad tiden går fort. Jag minns tävlingarna verkligen som igår. Vi hade en underbart bra period just då, både träningar och tävlingar gick perfekt!

 

Tack vare Facebook’s påminnelse om detta underbara minne så blev jag enormt inspirerad inför vårens starter. Jag tror att det där var precis det som jag behövde se för att få den där ”nu jävlar!”-känslan. För nu ni… Nu jävlar! 😉


Två felfria rundor

IMG_7869

 

I förra inlägget avslöjade jag ju lite om hur det gick i lördags. Hero var superfin och levererade två felfria rundor!

 

På framhoppningen så var han väldigt lugn och hoppade fina språng. Vi kom fel en gång på räcket men annars hoppade han super. Jag vart av någon anledning jättenervös. Men det blir jag ju alltid 🙂

 

Hero var supertaggad och älskade verkligen att vara inne på banan. Han både bjöd och sög tag i varje hinder. Ett minus var att han svängde väldigt snävt efter hindrena och han lyssnade inte på min innerskänkel när jag försökte styra ut honom. Vi höll på att missa ett hinder i omhoppningen i andra rundan för att han genade så pass mycket… Men vi löste det rätt bra ändå med att hoppa på en båge. Får skylla på att vi tränade på dogleg-linjer på senaste hoppträningen 😉

 

Så nu ska vi ta ordentligt tag i att han inte får gena efter hindrena. Får bli fokus nästa gång vi hopptränar.

 

Här är en bild på oss som jag köpte utav Marie som var där och fotade. Visst är Hero fin? 🙂

 

22


Film från Pay and Jump

Här är videoklippet från ena rundan från Pay and Jumpen.

Vad säger ni? Lyckades jag bra med att hålla igång galoppen (förutom att vi hamna lite i obalans efter hinder nr. 1 så han hamna i trav efter hindret) ? 🙂 

 

Jag tycker Hero skötte sig riktigt bra med tanke på att han haft det lite jobbigt  med att hålla balansen efter senaste skoningen med sina nya fötter med överrullning (tidigare blivit travarskodd). Men det verkar som att han börjar få koll på fötterna nu.

 


Gårdagens Pay and Jump

Igår anordnade vi i hoppsektionen Pay and Jump på gården. Vi hade helt klart tur med vädret med strålande sol hela dagen! Vädret gör ju så mycket för att saker och ting ska bli bra.

Jag hann vara med själv och hoppa, dock så vart det 60 cm för att jag skulle hinna tillbaka när andra i hoppsektionen skulle hoppa. Det gäller ju att byta av varann.

 

Min plan som jag hade tillsammans med min tränare var att fokusera på galoppen. Jag rider ofta i ett undertempo och i samlad galopp i hoppningen. Vi har övat på att få mig att våga lätta lite på handbromsen och våga rida på. Så det vart ett test igår.

Jag hoppade två rundor i 60 cm, och första rundan var helt okej men handbromsen var fortfarande lite i. Andra rundan skärpte jag till mig och folk som stod på banan sa att jag hade mycket bättre galopp, och garanterat bättre galopp än flera andra som hoppade. Så då tror jag att jag lyckades med dagens mål iallafall.

 

I första rundan fick vi ett ner och allt var helt mitt fel. När jag memorerade banan så missade jag alltid hinder nummer 6, så jag misstänkte att jag eventuellt skulle glömma den. När jag väl hoppade banan och flög över hinder nummer 5 så tänkte jag ”nu ska jag ut mot hörnet och förbi hindret där” bara att när jag väl hade tänkt klart det så upptäckte jag att siffran 6 stod på hindret som jag tänkte rida förbi. Så jag red en riktigt ful sväng och Hero försökte rädda oss men hann inte få upp frambenen så han rev översta bommen.

 

Jag var så arg och besviken på mig själv! För jag satte ju faktiskt min duktiga häst i en jävligt dålig situation. Allt var ju mitt fel!

Så när jag red an mot andra rundan så koncentrerade jag mig verkligen på både galoppen och att rida schysst. Och jag glömde inte hinder nr. 6 den andra gången iallafall och han hoppade den galant. Så då vart det en felfri ritt och en rosett.

 

Sandra filmade när jag hoppade så de kommer upp senare när jag hunnit ladda upp klippet.

 

IMG_0110jenny jenny1IMG_0119


Bild från KM i Hopp

hero

 

Köpte en bild från Klubbmästerskapet i hoppning i December förra året då vi kom 3:a. Vi har inte världens snyggaste teknik över det där hindret (som även var det sista hindret i omhoppningen) och jag har världens mest koncentrerade min. Jag minns att vi kom lite fel på hindret och min enda tanke var ”vi måste klara det här och komma felfritt!”. Och det gick ju bra! 😀


Årets stormästare 2013

Förra fredagen när jag befann mig i Miami hade ridklubben årsmöte och gala. Det delades ut olika priser/utmärkelser under galan och sen vart det tydligen en ordentlig fest efteråt.

 

Även fast jag missade galan, så fanns jag ändå med på ett hörn. Jag & Hero fick utmärkelsen ”Årets Stormästare 2013” för sammanlagt bäst resultat på Ekeby Ridsällskaps klubbmästerskap i hoppning & dressyr. Klubbmästerskapen var två helger i rad i början utav december förra året 🙂

 

Åh, så himla kul att vi fick pris! Speciellt eftersom Hero var den enda ridtravaren i startfältet. Vi lyckades ju komma 3:a i både hoppningen & dressyren, och slog även vårt procentbästa i dressyren och fick 67.3% . Så visst kan våra älskade travare klara sig bra i både hoppning & dressyr! <3

 

Jag är även väldigt glad för priset. För mig personligen är det ett kvitto på att mitt jobb med Hero, och vi som ekipage är duktiga. Jag tränar nästan dagligen med honom och jobbar hårt för att hela tiden utvecklas. Som ni kunde läsa i mitt blogginlägg Nu börjar jag ledsna (som jag skrev dagen innan KM i dressyr, dvs. 1 vecka innan våra båda placeringar i KM) så  är livet med en ridtravare inte alltid en dans på rosor. Jag får inte bara träna och koncentrera mig på oss som ekipage, utan jag får även hantera en del skitsnack och fördomar om min häst. Så detta Stormästarpris ger mig ett litet hopp, en liten bekräftelse på att vi ska fortsätta kämpa ännu mer. 🙂  Och priset fick jag ju pga. våra resultat på tävlingar i två olika grenar.

 

IMG_2348Priserna: ett diplom, prisrosett och en klubb-pikétröja.

IMG_8460

 


Öka samlingen

Skärmavbild 2013-12-23 kl. 16.20.35

Jag längtar verkligen tills jag kommit hem från semestern och är redo för årets tävlingar. Jag hoppas att vi lyckas vara med på ett par stycken, och att det ska gå bra. Helst vore det ju skönt att fortsätta där vi avslutade tävlingsåret 2013, med två st. tredje placeringar.

 

Jag är iaf stolt över vad min lill häst har samlat ihop åt oss med tanke på att vi innan senaste tävlingen hade ett 3 års långt uppehåll från dressyrtävlingarna, och med tanke på att vi inte kan åka iväg och tävla på bortaplan eftersom han är svårlastad. Så det blir ju ca. 2-3 tävlingar per år bara.

 

Ska bli kul att se om vi lyckas samla på oss några fler rosetter innan år 2014 tar slut 🙂


3:e placering KM i Dressyr

Jag har nog inte fattat det än. Vilken häst jag har. Våra 67.3% höll oss kvar på tredje placeringen. Det är så himla ofattbart och underbart kul att vi kom 3:a idag i Klubbmästerskapet i Dressyr, och förra helgen kom vi 3:a på Klubbmästerskapet i Hoppning. Det var vår första dressyrtävling på 3 år idag. Senast vi tävlade i dressyr var den 5 December 2010.

 

Hero var helt underbart duktig idag. Vi drog på oss några missar, men det är helt pga. mig. Det var jag som red slarviga vägar. Jag var väldigt besviken på mig själv direkt efter ritten då jag vet att jag hade kunnat göra det bättre.

Hero däremot var helt otroligt, gjorde precis allt jag bad om, på exakt rätt ställe och till och med galoppen gjorde han superfint. Speciellt högergaloppen. Det vart ett missförstånd i ena avsaktningen från galopp till trav, men i andra varvet satte vi den! Men jag är fortfarande riktigt stolt över honom över hur duktig han var.

 

Jag har alltid haft dåligt självförtroende i dressyren och alltid tänkt att ”vi kan inte”. Men jag får nog börja sträcka på mig lite mer och skaffa mig en dressyrtränare (vi harvar ju runt utan tränare hela tiden) och jobba oss ännu mer uppåt.

Man tar nog inte hem en vinst i KM i dressyr ett år, och några år senare utan att ha tävlat i dressyr på 3 år tar hem en 3e placering om man är helt värdelös 😉 Dessutom fick vi procentbästa idag då vårt tidigare var 66.0% och idag fick vi 67.3%.

 

Jag ska se om någon fotade något, annars får ni överleva med dessa bilder på oss.

 

Åh, vad jag är stolt över min travare! Min fina fina älskade Hero <3

 

IMG_4810 IMG_4835 IMG_4840 IMG_4846

Vi fick såklart prisrosett, och dessutom så fick vi en rosa hink (yaay, rätt färg) fylld med morötter (dock hade Hero ätit upp typ alla innan bilden togs), en termos och godis till mig.